Алиансът изпрати машината като знак, че България е важен партньор на военно-политическия съюз

Самолет-разузнавач на НАТО - на гости на летище "Враждебна". Алиансът изпрати машината AWACS като знак, че България е важен партньор на военно-политическия съюз.

Очите на НАТО в небето наричат спомагателния самолет AWACS. Използва се за откриване на обекти на големи разстояния, за радио-техническо разузнаване. Машината е на въоръжение в Съединените щати, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и НАТО. У нас самолетът пристигна, за да ни покаже Алиансът, че България е съюзник, на който се държи.

Изборът на нови изтребители ще става по нова методика

Да вижда надалече и да помага в разузнаването - тази мисия на самолета на НАТО идва с другата - да покаже на съюзниците, че могат да разчитат на Алианса. В момента НАТО не лети над над Черно море, но изпълнява мисия в Турция.

AWACS има 14-членен екипаж - конкретно у нас сред тях има 7 националности. Според нашите военновъздушни сили, ученията на НАТО ни трябват заради новите условия за сигурност.

Марешки за въоръжението: Ако останат пари, тогава да купуваме луксозни играчки

Самолетът AWACS достига скорост и над 800 километра в час. Заради чинията върху самолета, която се върти на всеки 10 секунди, екипажът получава пълна картина в разузнаването. Машината може да засече самолет, кораб или друг обект по въздух, земя и вода в радиус от 400 км.

Откакто НАТО ползва самолета АWACS в последните 4 години, той е участвал в над 1400 мисии и е записал в бордната си история повече от 11 хиляди летателни часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.