Поводът е решението на общинския съвет в Стара Загора да смени старите турски имена на редица местности с български

Остра декларация на ДПС срещу преименуването на редица местности в Стара Загора взриви пленарната зала. Стигна се до обиди и призиви за оставка.

 Реакцията на ДПС идва почти седмица, след като Общинският съвет в Стара Загора реши да смени турските имена с български на над 800 местности.

Защо промениха турските имена на местности в Стара Загора?

Инициативата за това беше на Обединените патриоти, но подкрепена от всички партии в местния парламент без ДПС.

От Движението днес призоваха решението да бъде отменено и го сравниха с Възродителния процес.

Патриотите от своя страна защитиха старозагорската си победа с аргумент, че всъщност турците... първи са започнали. Преди 500 години.

ДПС заклейми преименуването като антидемократично и дори фашистко. И риторично попита какво би станало, ако засегнатите турци решат да отвърнат със същото.

„Недейте! Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, нашата, вашата родина”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той не пропусна да отбележи факта, че в старанието си да сменят всички турски имена, старозагорските общинари са сменили някои от тях... с турски имена.

„Бейска курия на чорбаджийска гора. Капан баир - на Капана. Курията - на Гората. Пръдлаков юрт става Пръдлаково градище. Но местността Юрта в същото населено място остава непроменена. Стръмните полени стават Стръмните поляни. Тук се сещам за стих на един от най-ярките стихове на големия поет Пенчо Славейков. „Ни лъх не дъхва над полени, ни трепва лист по дървесата”. И тук ли трябва да заменим „полени”?”, попита Карадайъ.

С НОВИ ИМЕНА: Стара Загора промени наименованията на над 800 местности

Поезията изяде полагаемото време и председателят му отне думата. Чуха се призиви за оставка. Тишината в залата се възцари за кратко.

„Българският етнически модел не е измислен нито от Доган, нито от ДПС. Българският етнически модел е създаден от българския народ и ако това не беше така, в България нямаше да има турци. А то има твърде много”, заяви Станислав Станилов от „Обединените патриоти”.

В знак на протест ДПС оттегли своя зам.- председател от трибуната на парламента, но не смути оратора.

„Ние все още сме стопани на тази земя и тук трябва да става, каквото кажем ние”, заяви Станилов.

А Патриотите казват, че насилствено преименуване на български местности наистина е имало. Но не в Стара Загора днес, а преди 5 века през турско в цялата страна.

„Там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите да отговорят на това с това? Това давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и християнин?”, попита Йордан Цонев.

Успокоиха ги. В смесените региони имена нямало да се пипат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.