Той заяви, че ще предложи специализацията на бъдещите лекари да е за сметка на бюджета

"До края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта". Това заяви в парламента здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г., информират от здравното министерство. 

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка. 

Здравеопазването в България по нови правила

„Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване“, коментираха от ръководството на Министерството на здравеопазването. 

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

Направен е пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването. След като установим потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България“. Това посочи в парламента здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г., информират от здравното министерство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.