Той вече е признат в над 10 щата и окръг Колумбия като част от Програмата за двуезичност

Пробив за родния език отвъд океана. Българският ще бъде изучаван като избираем предмет в няколко гимназии в района на Чикаго, където живеят най-много наши сънародници. Защо това е не само повод за национална гордост, но и предимство за българчетата там?

В Чикаго има седем гимназии, в които българчетата ще могат да си изберат дали да учат родния си език. А българският вече е признат в над 10 щата и окръг Колумбия като част от Програмата за двуезичност, която дава предимство на учениците, когато кандидатстват в колеж или за работа. Сега обучението по родния език ще става не само в неделните български училища, а и в американските гимназии.

БИТКАТА ЗА ПЪРВИ КЛАС: Станаха ясни списъците с приема

„Този училищен район, в който ние уговорихме този успешен старт на тази програма, номер 214 в Илинойс, има най-голям брой български ученици”, обясни Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

Седем гимназии в тези предградия ще предлагат българския език като избираем предмет от учебната 2019/2020 година – по един час на ден пет пъти в седмицата. Преди това обаче, трябва да се свърши много работа.

„Ние трябва да установим съответните учебни програми, които да бъдат сертифицирани от Илинойския борд по образованието. Разбира се, имаме нужда от подкрепа от българските учители, които да бъдат сертифицирани и да имат право да преподават на територията на щата Илинойс”, каза още Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

Мисия възможна ли е дигиталното образование у нас?

Всичко това ще се случи през следващата учебна година. За ученици като Теодора това е повече от добра новина. Тя учи в едно от седемте училища по програмата.

„За мен българският език е много важен, както всички останали езици, и уникална възможност за всяко дете. Най-интересното е, че в нашето училище учениците са 80% поляци, а нямат полски език, а ние ще имаме български”, хвали се Теодора Жаклинова, която учи в Чикаго.

В много щати българският е официално признат в Програмата за двуезичност. След успешно полагане на изпит, организиран от Софийския университет, децата получават специален медал и знак в дипломата, който им дава предимство при кандидатстване в колеж или за работа.

Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев казва, че ако тази програма в седемте училища е успешна, ще бъде много по-лесно българският език да бъде добавен като предмет и в другите училища в района.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.