Американският президент нападна канадския премиер

Срещата на Г-7 завърши в безпорядък. Доналд Тръмп първо подписа, а после оттегли подписа си от документа по най-спорната тема - търговията.

Необичайното събитие беше продължение на двудневните разговори, които не доведоха до сближаване на позициите и засилиха опасенията за търговска война между някои от най-големите икономики в света.

Г-7 с обща позиция за търговията, различията със САЩ остават

Комюникето, което подписаха лидерите, беше наречено от западните медии „Съгласие да сме на различно мнение". В него се казва, че светът се нуждае от „свободна, честна и взаимноизгодна търговия."

Това са общовалидни принципи, но дяволът се крие в детайлите", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Но само няколко часа след подписването му, Доналд Тръмп каза, че вече не стои зад документа. За отказа той използва любимата си платформа - Twitter. А причината - изказване на канадския премиер Джъстин Трюдо след края на форума.

Налагаме мита, които влизат в сила от 1 юли. Ще бъдат еквивалентни на тези, които американците несправедливо наложиха на нас. Казах го и на президента: канадците сме учтиви и разумни, но няма да се оставим ни разиграват", заяви Трюдо.

Тръмп пък го нападна и го обвини, че бил мек и нерешителен в директните разговори, а след това се показал „нечестен и слаб".

Среща Тръмп-Макрон на Г-7

На фона на междуличностните нападки, нерешен остана основният въпрос. Доналд Тръмп е убеден, че действащите търговски споразумения с Европа са неизгодни за страната му. Съюзниците на Вашингтон пък смятат, че наложените мита са неудачен ход, а според някои - дори и незаконни.

Франция също има търговски дефицит и се опитва да промени това чрез образование, квалификация и иновация. Така се бориш с дефицитите, а не с изкуствени бариери", коментира френският президент Еманюел Макрон.

А след като напусна Канада, Тръмп се отправи към Сингапур. Във вторник там ще се проведе безпрецедентна среща между действащ американски президент и лидер на Северна Корея. 

Най-много една минута - толкова ще ми отнеме, за да разбера дали Ким Чен-ун е сериозен. Усетът ми ще помогне. Това ми е работата”, каза Тръмп преди заминаването си за Сингапур.

Голямо внимание се отделя на факта, че лидерите на САЩ и Северна Корея ще се срещнат, но какви ще са конкретните теми на разговорите може само да се предполага. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.