Търсещите убежище са готови на всичко, за да стигнат до континента

Притокът на имигранти към Европа продължава въпреки общите договорености на Европейския съюз. Турция прекрати споразумението си с Гърция за връщане на мигранти. Причината – решението на Атина да освободи от затвора четирима турски военни, които кандидатстват за убежище в страната. 

Германският външен министър предлага 63 мерки в политиката за убежището

Напрежението между Гърция и Турция не намалява. Натискът върху гръцките острови расте, а с това и броят на сблъсъците. Търсещите убежище са готови на всичко, за да стигнат до континента.

На Лесбос разказват, че преди години това е бил пътят на говедата. В най-близката си част разстоянието между острова и континента е по-малко от 10 километра. Многобройни стада били пускани от турския бряг и насочвани от лодкари, стигали до кожарските фабрики на остров Лесбос. Пясъкът, който за кравите преди 100 години е бил точката на смъртта, днес е надеждата за нов живот на хиляди мъже, жени и деца.

Молещ за убежище се вряза с кола в посолството на САЩ в Сеул

През 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение, което трябваше да спре потока нелегални имигранти от Турция към гръцките острови. Към днешна дата лодките към Лесбос продължават да возят мигранти, а напрежението на острова ескалира.

На кого плащат хората, търсещи убежище, за да напуснат остров Лесбос?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.