Недоволството им е заради падането на тавана на пенсиите от 2019 г.

Без таван на пенсиите. От догодина се очаква таванът да падне, но само за новите пенсионери. Това накара група миньори-ветерани да сезира Комисията за защита от дискриминация.

Максималната пенсия от 910 лева сега получават малко над 56 000 българи. От 1-ви юли следващата година се очаква сумата да се вдигне със 130 лева и да стане 1040 лева.

Всички пенсии, отпуснати с начална дата от 1-ви януари 2019 г. обаче няма да имат ограничение в максималния размер. По приблизителни данни без таван ще са около 4 хиляди души от новопенсиониралите се. 

Миналата година броят на пенсионерите у нас е бил малко над 2 милиона души - или с близо 12 хиляди по-малко спрямо 2016-та. През следващите 2 години броят на новоотпуснатите пенсии няма да нараства, изчисляват от осигурителния инситут. 

Бившият подземен електротехник в мината в Бобов дол и настоящ пенсионер Велик определя работата си като неблагодарна.

„15 години ставането в 4 часа, тръгването, връщането, тежкият труд, многото аварии, жертви, които сме дали. Даже в момента малко съжалявам за изгубените ми години”, разказва Велик Бахчиванов.

Увеличение на пенсиите с 3,8% от 1 юли

А падането на тавана за едни и оставането му за други Велик определя като дискриминация.

„Има хора, които са дали нужното като начисление, но те не могат да го вземат,  а другите колеги след тях ще го вземат, то той не е равнопоставен с другия”, на мнение е Велик Бахчиванов.

От НОИ предполагат, че именно заради промяната много хора ще решат да отложат пенсионирането си с няколко месеца.

„Голяма част от сегашните кандидат-пенсионери, които имат право да се пенсионират тази година изчакват именно отпадането на този таван на пенсиите от 1-ви януари 2019 г., за да се пенсионират тогава”, обяснява Елка Атанасова от НОИ.

За преизчисляване на пенсиите и премахване на тавана се обявиха 19 обществени организации. Сред недоволните са миньори, летци, военнослужещи, енергетици, химици, учени и инженери. В края на май те внесоха в парламента подписка от 254 страници.

По какви правила ще се получава допълнителната пенсия?

„Дали е дискриминация или не няма да коментирам, но е неспреведливо, защото когато на тези хора са им взимали осигуровките не са имали такова условие, че ще имат таван и пенсията им ще бъде ограничена”, коментира Георги Гьоков, зам.-председател на социалната комисия в парламента.

Така въпреки, че е пенсионер, на Велик отново му се налага да е на пазара на труда, за да добави някой лев отгоре над пенсията си.

По данни на Инициативния комитет на пенсионерите над 70% от възрастните хора у нас са с пенсии под официално приетия праг на бедност от 321 лв. Като близо половината от тях получават минималната пенсия от 200 лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.