Съхраняват ли се неправилно експлозивите там?

Над 190 000 боеприпаси и над 90 тона тротил се съхраняват в завода в Горни Лом. Заводът се намира само на 2 километра от селото и за жителите му това е една цъкаща бомба. Сигнал за наличието на огромното количество боеприпаси в завода през 2017 г. подава Димитър Димитров, който преди 4 години загуби 26-годишния си син. При мощния взрив тогава 15 души загубиха живота си.

4 ГОДИНИ СЛЕД ВЗРИВА: 150 000 мини без контрол в "Миджур"

„Подадохме сигнал до всички институции в България – президента, министър-председателя, главен прокурор, областният управител, както и кметът на Община Чупрене. Оттогава до днес нито една от тези институции не се заинтересува какво се случва в завода в Горни Лом”, обясни за „Здравей, България” Димитър Димитров, който преди взрива в Горни Лом преди 4 години загуби 26-годишния си син.  

БЕЗ НАКАЗАНИ: История на взривовете във военни заводи

„В момента заводът е собственост на „Миджур мениджмънт констръкшън, която е регистрирана на офшорна зона на Сейшелските острови”, каза още Димитър Димитров.

„Това, което сега излезе, е последният сигнал, който подадохме до главния прокурор и до премиера Борисов след дебати в общинския съвет. Тези боеприпаси си стоят там и това поражда страх в хората да не се повтори ситуацията от 2014 г. В момента в завода работят около 15 души”, коментира Ваньо Костин, кмет на община Чупрене.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.