Оказа се, че лекарите сa в отпуск

Репортаж по зрителски сигнал. В деня, в който има насрочени часове за явяване пред ТЕЛК, комисията е излязла в отпуск. В резултат на това деца с увреждания и хора в инвалидни колички напразно са чакали пред кабинетите на Пета градска болница. От Сдружението на лекарите от ТЕЛК бяха категорични, че предупредителни писма са били изпратени до пациентите.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Мечтата на 5-годишния Никола е да ходи

Валентин е диабетик от 25 години. На всеки 3 години той се явява пред ТЕЛК. Часът му е насрочен за днес в 9.30 сутринта в Пета градска болница.

„Часът е записан от около 6 месеца, през които аз се явявах на различни изследвания. Дойдох в 9 часа и имаше още около 4-5 човека. Имаше дете със Синдром на Даун, имаше хора в инвалидни колички, които чакаха без никой да ги е оповестил, че те от понеделник тази седмица, 11-ти до 16-ти са решили да си вземат отпуска”, разказва Валентин Станков.

ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ: Кога ще има промени в закона?

Преди да се обади на нас, Валентин потърсил съдействие от ръководството на болницата.

„Те имат право да излязат в отпуск, когато преценят и никой няма право да ги спре. Винаги ще има пациенти”, коментира зам.-директорът на Пета градска болница.

Въвеждат улеснения за хората с увреждания

Директорът на болницата отказа коментар пред камерата ни с аргумента, че няма как да спре регламентиран отпуск. Председател на експертната комисия в Пета градска болница е доктор Боряна Холевич. Оказа се, че тя е в Италия.

Специален кариерен форум среща отговорния бизнес с хората с увреждания

„Веднага след 18-и могат да дойдат. Става въпрос за една седмица. Те са получили писма с нова дата”, коментира д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.