Във фокуса попадат от чиновниците до мобилните оператори и банките

Чиновниците вече да са задължени да обслужват гражданите единствено на български език. Изискването залегна в нов закон, изготвен от „Обединените патриоти”. А ако разпоредбата бъде нарушена, да се налагат глоби от 1000 до 5000 лв.

Във фокуса на предложения закон попадат дори и мобилните оператори и банките, които изпращат електронни съобщения на латиница. Те ще трябва да бъдат изцяло на кирилица.

Кирилицата оживява с уникално 3D шоу в сърцето на Рим

Същото се отнася за всяко едно електронно устройство на българския пазар, което задължително трябва да бъде кирилизирано.

„Ние знаем, че в 1/5 от територията на страната, администрацията си позволява да говорят не на български език. За всички такива служители на администрацията, ако си го решат да говорят на турски, цигански или английски - няма никакво значение, ще има санкция в размер между 1000 и 5000 лева”, заяви Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти”.

24 МАЙ: Как България отбеляза Деня на азбуката, просветата и културата?

„Ще ви покажа само две - три снимки, които показват абсурдите в нашия живот. Това са български полицаи, на гърба, на които пише Security Police и Жандармерия на английски. За сравнение показвам Гърция, има надпис на английски, за да може да се обърне чужденецът към него, но има надпис и на родния местния език”, заяви Волен Сидеров, председател на ПГ „Обединени патриоти”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.