Планът е тази година да се лекуват с 1300 болни повече от миналата

Няма да има ограничения в лъчелечението на онкоболни. Здравният министър гарантира, че пари за лечението има. Лимитите, които били заложени за юни, се поставяли само с цел контрол. Здравната каса пък твърди, че за 2018-та са предвидени повече пари за лъчетерапия.

Ще останат ли хиляди онкоболни без лечение?

Васил се бори със злокачествено заболяване на лимфните възли. Лекарите откриват, че туморът му е пораснал с 1 сантиметър само за 7 дни. Влошаването било отчетено от новата техника. А спешните мерки са жизнено важни.

„Става дума за един кратък интервал от седем дни. Само седем дни, а представяте ли си един човек да трябва да чака две, три, пет седмици”, казва той.

До лимитите при лечението се стигна, след като Здравната каса предложи ограничения за юни, чрез които да се правят икономии. Според лекарите причината за по-високите разходи са новите високотехнологични апарати, с които работят.

Спор между пациенти, специалисти и НЗОК за парите за лъчелечение

„Купуваш си автомобил на 20 години. Застраховката му е 1000 лева. Купуваш си нов автомобил. Ззастраховката му е 5 хиляди. Тя трябва да се плаща. Това е скъпа техника, ние предлагаме най-доброто лечение за момента, но то струва някакви пари и ние трябва да работим”, обясни националният консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров.

Експертите сравняват цените на лъчеленчението у нас и в чужбина. За една и съща процедура тук НЗОК плаща 2700€, а на Запад цените могат да стигнат до 16 000€. Затова здравният министър успокои: списък на чакащите няма да има. Лимитите били само за вътрешно ползване, с цел контрол на лечебните заведения.

Изкуствен интелект диагностицира рак на мозъка

„Няма наложени ограничения на лъчелечение на онкоболни лица.  Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратно - служат само за нуждите на контрола. Нито един гражданин няма да остане без лъчелечение”, заяви министър Ананиев.

А Касата е анализирала – през 2017-та близо 12400 (12393) онкоболни са преминали лъчелечение. Планът за тази година е държавата да лекува над 1300 (13706)  болни повече.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.