Каменна композиция с рисунки, чиито чернови за първи път виждат бял свят

Посмъртно последната изложба на Светлин Русев. Маестрото, както наричаха приживе художника, си отиде от този свят дни преди да приключи работата си по нея. Изложбата беше открита точно на рождения ден на твореца и е автобиографична.

По традиция всяка година на връх рождения си ден художникът изненадваше с изложба, пазена до последния момент в дълбока тайна.

„Винаги рождените дни се превръщаха в събития. Те се очакваха дълго време и тази година също не знаехме какво ще бъде събитието”, заяви Гергана Борисова, управител на галерията.

България се сбогува с акад. Светлин Русев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес тайната беше разкрита пред неговите близки, ученици и колеги. Последната изложба трябвало да бъде синтезирана в една единствена творба - равносметка на живота му. Каменна композиция с рисунки, чиито чернови за първи път виждат бял свят.

„Разтърсващо е да видиш последните скици на последната работа на Маестрото”, коментира Емил Попов, скулптор.

„Това, което виждаме тук, е повече от емоция и вълнуване, защото това са последните неща, към които той е хвърлил целия си стремеж, цялата си енергия”, коментира Мария Маринова, ученик на акад. Светлин Русев.

Тук е и оригиналът на черновата на последното есе, което Светлин Русев пише само часове преди да изгуби битката със смъртта. Есе, което озаглавява „Автобиографията на един 85-годишен художник". Който обаче завинаги остава на 84.

Изложбата ще остане отворена за посетители само три дни.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.