В разговорите се включи и омбудсманът Мая Манолова

Палатковите лагери на майките на деца с увреждания остават. Протестите ще продължат до приемането на закона за личната помощ. И  днес продължиха разговорите между майките и социалното министерство. А яснота за това, колко ще струва реформата - няма.

Междувременно, командировка за близо 9 хиляди лева до Ню Йорк на заместник-министър предизвика въпроси.

Борбата на Венелина Казанджиева е даже не толкова с природата, колкото със системата на социалната помощ.

„Имам син със синдром на Даун, на 28 години,  с интелект на 9-10 годишен”, разказва тя.

„Искам да спра да се моля да го надживея, искам да имам възможност да осигуря това дете”, казва Венелина.

Бисер Петков в палатковия лагер на майките на деца с увреждания

Не иска държавата да му предлага санаториуми или други услуги, които му се полагат, но не му трябват.

„Милионите от тотото, ако сега спечеля, аз не мога да го обезпеча, защото държавата не ми дава възможност да му направя попечителски фонд. Въпросът не опира до пари. опира до желание, мисъл и воля”, твърди майката.

Социалният министър Бисер Петков даде дума на майките с увреждания до днес да има разчети колко ще струва личната помощ всекиму според нуждите. Държавата обаче не била съвсем готова да говори за пари. И срещите продължават.

„Те нямат конкретика и смяташ на око”, каза омбудсманът Мая Манолова.

Според неправителствени организации, няма спор, че трябва да има закон за личната помощ. Само да не се изражда. Защото предложеното заплащане за лична помощ било минимална заплата и половина.

„Това прави около 4,5 лв. никой човек не може да си намери асистент а 4,50 на час. Това  остава  като средства в семействата, а какво правят хората, които нямат семейства”, каза Капка Панайотова.

Междувременно, в социалното министерство се разгоря и друг огън: заместник-министърът, отговорен за хората с увреждания, и експерт в министерството качиха снимка във Фейсбук от командировка в Ню Йорк.  Отишли на международна конференция, за да споделят опит. Официално от социалното министерство обясниха, че България е председател на форума и това налагало присъствието на заместник-министъра. В изказването си тя наблегнала над какво работи правителството. Димитрова била командирована от 11-ти до 16-ти юни, за сметка на министерството - от почти 9 хиляди лева. В тях влизали билетите, дневните, застраховката и вътрешният транспорт в Ню Йорк.

Иначе, у нас - в София, Варна, Бургас и Добрич - палатките на майките на деца с увреждания остават. В понеделник Русе ще реши дали да започне безсрочен протест. Заради децата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.