Предвижда се промените да влязат в сила от 1 ноември

От 1 ноември „зелената зона" за паркиране в София ще се разшири с още 5500 места. В нея ще влязат горната част на квартал „Лозенец”, част от „Красно село” - между булевардите „И. Гешов”, „П. Славейков”, „Тотлебен” и „Г. Софийски”, част от район „Възраждане” - между булевардите „К. Величков”, „Сливница”, „Ал. Стамболийски” и улиците „Д. Петков” и „Опълченска”, и в район „Оборище” - между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви”, „Ситняково”, „Д. Николаев” и ул. „Черковна”, пише „24 часа”.

Паркирането в София вече ще се плаща и през мобилно приложение

Предложенията за промени в наредбата за организацията на движението ще бъдат качени на сайта на СОС до дни. След това ще има срок от един месец за предложения и после ще влязат за обсъждане в комисиите на СОС, каза общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Центърът за градска мобилност предлага да се въведе ограничение на броя на винетните стикери за паркиране за живеещите в „синя” и „зелена” зона в София. Идеята е едно домакинство да има право най-много на три стикера. Сега няма ограничение и имало случаи с по шест издадени стикера за семейство.

Паркингите пред сгради и блокове, които не са на улицата, също да влязат в режим на платено паркиране, предлага още ЦГМ.

Мотив за идеята са сигналите на граждани, живеещи в платените зони, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирани коли, защото спирането там е безплатно.

Борисов поиска по-скъпа "синя зона" в София

Предлага се облекчение за хората, ползващи винетни стикери. Те ще може да се издават и за 24 месеца, за да не се налага всяка година хората да подават документи. Знаете, че електромобилите паркират безплатно в „синя” и „зелена” зона. Идеята е това право да е безсрочно за собствениците на електромобили”, обясни Зафир Зарков.

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място, определено за хора с увреждания, ще е 200 лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.