Изобретението на технологичния гигант вече е познало за една пациентка

Американската компания „Гугъл“ ( "Google") е разработила невронна мрежа, която може да предскаже датата на смъртта на човек, въз основа на неговите медицински показатели. Това съобщи „Блумбърг“ във връзка с изследванията на компанията.

Учени създадоха изкуствен интелект-психопат

Според него, невронната мрежа вече е успяла да предскаже точно вероятността за смърт на пациентка, постъпила в болница в последен стадий на рак на гърдата. Докато компютърът на болницата оценил вероятността за смъртта на жената на 9,3%, невронната мрежа на „Гугъл“- на 19.9%. Пациентката починала няколко дни по-късно, съобщава БГНЕС.

Руски програмисти разработиха софтуер, предсказващ смъртта

По-голямата точност на прогнозата е била постигната, благодарение на анализа на по-ранни неизползвани записи в стари медицински картони и PDF файлове. Общо невронна мрежа анализира 175 639 фактори, което я прави по-бърза и по-точна, отколкото която и да е друга, съществуваща в момента програма.

Невронна мрежа на „Гугъл“ може също така да даде прогноза за оздравяването на пациента, за периода на пребиваването му в болницата, както и за вероятността от повторно лечение.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

В момента „Гугъл“ тества използването на изкуствен интелект в такива области на медицината, като радиестезия, офталмология, дерматология и кардиология, отбелязва „Блумбърг“. Компанията планира да започне тестване на нов софтуер в Индия, където невронната мрежа ще се използва за откриване на ранни признаци на диабетна ретинопатия – едно от усложненията на диабета, причиняващо заболяване на ретината, в резултат на нарушение във функцията на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват очите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.