Българският президент е на визита в западната ни съседка

Нов граничен пункт между България и Сърбия поискаха президентите на двете страни след среща в Белград.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА РАДЕВ В СЪРБИЯ ВИЖТЕ ТУК

Повече от 1 млрд. евро е вече годишният стокообмен между държавите, обявиха Румен Радев и Александър Вучич.

Освен развитието на икономическите отношения, двамата обсъдиха и европейската перспектива за Западните Балкани. Според Радев тя минава през историческо помирение.

Румен Радев: Политиката на отворени врати е вредна за Европа

Двамата държавни глави обещаха до края а деня да имат конкретни мерки за подобряване на достъпа до образование, медии на български език и здравни грижи за българското малцинство в западната ни съседка.

Ние нямаме нищо против сръбските граждани от българска националност да се лекуват в медицински заведения в друга държава, ако смятат, че има по-добра медицинска грижа. В Ниш имаме един изключително модерен медицински център, който те могат да използват, както и нашата Военномедицинска академия. Ще направим обща група, която да следи за преминаването на медицински екипи от двете страни, за да се избегнат проблемни ситуации”, заяви Вучич.

Бърнабич: Сърбия никога няма да признае Косово

България изостава в изграждането на своята част от магистралата София-Ниш, но в момента текат процедури за проектиране и строителство едновременно, каза българският президент.

Теренът е сложен, но очаквам, че процедурите и строителството ще приключат в установения срок”, коментира още Радев.

В петък двамата президенти ще направят първа копка на паметник на Светите братя Кирил и Методий. Очаква се от следващата година Сърбия също да обяви Деня на Светите братя за национален празник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.