Това се случва в навечерието на вота на недоверие

Развод в коалицията "БСП за България". Броени часове преди важното обсъждане на вота на недоверие срещу кабинета Левицата се разделя с БЗНС "Александър Стамболийски".

Реално от коалицията си тръгва само единият земеделец. Другият остава. Димитър Георгиев, който сам е поискал, остава депутат от "БСП за България". Председателят на Земеделския съюз Спас Панчев пък е изключен от парламентарната група. Той излиза като независим народен представител. 

ПРЕДИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ: БЗНС "Александър Стамболийски" напусна коалиция "БСП за България"

Така БСП остават със 79 депутати, като на мястото на Панчев няма да може да се включи следващия в листата. По-рано Земеделският съюз беше изключен от редиците на червената коалиция.

"Категорично не съм съгласен с изказаното становище от председателя на БЗНС "Александър Стамболийски", че БСП и коалицията трябва да търсят компромиси с управляващата коалиция. В определени общини  в страната съветниците на земеделците работят с ГЕРБ и подкрепят мнозинствата на ГЕРБ", посочи Атанас Зафиров.

"Бяхме упрекнати, че се заиграваме с ГЕРБ. Не сме имали разговори с ГЕРБ, но моето разбиране като председател на партията и като човек е, че компромиси в живота трябва да се правят", коментира Спас Панчев. 

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ: БСП искат оставката на правителството (ОБЗОР)

Официалната причина за развода между Земеделския съюз и "БСП за България" е желанието на земеделците да се явят самостоятелно на местните избори, а това било в противоречие с коалиционния договор. Всичко това се случва в навечерието на вота на  недоверие.

"Това някой го използва като интрига, защото вотът на недоверие съвпадна с провеждането на нашия конгрес. Ние оставаме с подписите си в документите и с гласуването в петък в подкрепа на вота", каза Панчев. 

"Той ударът, който беше нанесен, не може да бъде измерен с единия глас, който ще даде на гласуването в петък", заяви Георги Свиленски.

В крайна сметка само Спас Панчев ще стане независим народен представител. 

"И като независим депутат може да се работи, когато човек иска да изпълнява ангажиментите към избирателите", каза той. 

"Аз не мога да си представя един лидер на политическа партия да седне на посления ред в българския парламент като независим депутат", коментира на свой ред Свиленски. 

Във вторник ще се проведе дебатът по вота на недоверие за политиката на кабинета в областта на сигурността. В петък предстои гласуването.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.