Етрополе и Роман са в бедствено положение

Критична ситуация в Северозападна България.

 

Община Етрополе обяви бедствено положение. Десетки къщи са наводнени и в района на Етрополе. Вътрешният министър Валентин Радев отпътува към мястото. Придошлите води заляха пътища и села. Наложи се възрастни хора да бъдат евакуирани от домовете си. Пожарни екипи от от Ботевград и Пирдоп се притекоха на помощ. 

Река Малък Искър е преляла, както и други реки в общината. Наводнени са къщите на около 50 семейства. 

Още от нощта екипи работят по сигнали на хора. Те отводняват домовете. В момента превантивно се спада и нивото на водоема.

Река Чая заля Садово, хиляди декари земеделски земи са под вода (ВИДЕО)

Село Лъга е едно от най- засегнатите в общината. До късния следобед екипите на пожарнята отводняваха домовете на хората. Тук водопроводът  е откъснат и ще се наложи водоноски да снабдяват хората с вода. Евакуирана беше 95-годишна жена. 

В Роман излезе от коритото си и заля цял квартал. Стигна се и до евакуация. Над 100 къщи са пострадали. 

"Мислехме, че ще овладеем положението и изкарахме строителна техника. Опитахме се да направиме диги, но от 8 часа до 11:30 часа водата се вдигна с повече от 1,50 м. И положението стана вече неконтролируемо", каза кметът Валери Ролански. 

Властите уверяват, че скъсани язовирни стени няма. 

СЛЕД ПОРОИТЕ: Свлачища затрудняват движението в Чепеларе (ВИДЕО)

В Чепеларе отмениха бедственото положение. Състоянието на някои пътища обаче остава критично. Едно от най-пострадалите населени места в общината е Забърдо. То остана откъснато от света, след като огромна скала падна и събори огради и мантинели. Разрушена е и част от пътя. Алпинисти започнаха разчистване на опасно надвисналите скали. 

Пътят в съседното село Острица също се срина и повлече със себе си две плевни. 

В село Зорница има 4 свлачища. Наложи се багер да разчиства терена. Пътят е сринат и има опасност да падне стълб от електропреносната мрежа. 

БЕДСТВИЕ: Порои и наводнения в Южна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Частично бедствено положение е обявено в Община Садово. Там река Чая скъса коритото си и заля хиляди декари земеделска земя. Земеделски производители са пред фалит заради бедствието. 

Земеделските производители, които са най-потърпевши, обвиниха за бедствието държавните институции. Едната дига, която реката къса, е на метри от мястото, което наскоро “Напоителни системи“ укрепи с 300 хиляди лева държавни пари.

От "Напоителни системи" първоначално отрекоха реката да е късала диги. По думите им водата преляла над тях. После признаха за проблема. 

"Техниката е на място. Имаме готовност за  едроломен камък, за насипи, земни насипи също. И ако някъде се наложи, сме готови да извършим ремонтно-възстановителни работи", обеща изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева.

А в Смолян продължава битката с калта и свлачищата. Бедственото положение там беше отменено. След наводнението от четвъртък, днес в града отстраняват щетите. Пожарна, армия и граждани се включиха в почистването. 

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО В СМОЛЯН ВИЖТЕ ТУК

Разчистването на активизиралите се свлачища продължава, но всички пътища в областта са проходими.

Проливните дъждове създадоха проблеми и в Тетевен. За кратко бяха наводнени входа и изхода на града. Шахтите не успяха да поемат придошлата вода и в локвите закъсаха много автомобили.

Наложи се тежка техника да разчиства главния път между Тетевен и Гложене.

Затруднено заради наводнено платно е и движението по пътя Брестница - Български извор.

Валежите продължават и в петък в цялата страна. За 23 области остават кодовете за опасно време. Добрата новина е, че бурите вече отслабват.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Тина Ивайлова, Николай Василковски, Надя Ганчева, Благой Бекриев, Румяна Попова

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.