Кой печели и изпълнява обществени поръчки в Технически университет – Варна?

Обществени поръчки за ремонти и сметоизвозване се изпълняват срещу милиони левове от парите за образование. Това установи проверка на екип на предаването „Разследване”.

Оказва се, че ремонтът на малък мезонет от 80 кв.м струва 36 660 лв. Плащането е към фирма-изпълнител по обществена поръчка, а обектът - един от четирите апартамента, предоставени на Техническия университет във Варна от областната управа за посрещане на почетни гости.

Ограничават възможностите за обжалване на обществени поръчки пред съда

Според повечето оферти на пазара в морската ни столица за работа от груби стени до ключ цената е 35 лв./кв.м. При около 250 кв.м стени и тавани, направа на две бани, шпакловка и ламинат за пода струват 19 000 лв., изчисляват строителите.

Документът е част от голяма обществена поръчка за ремонти по сградния фонд на университета във Варна - всичко на обща стойност 3,6 млн. лв. В разгара на работата по поръчката, през 2017 г. в двора на заведението екипът на „Разследване” видя два работнически буса. Проверка по номерата им сочи собственост на строителната фирма на Стефан Начев от Шумен – шурей на ректора на университета, проф. Росен Василев. Служители в заведението твърдят, че в разрез със закона, хората на роднината тайно работят по ремонтите в училището. Ректорът отрича. Шуреят също.

Цялото ни разследване гледайте тази вечер, след Новините на NOVA. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.