В един от научно-изследователските центрове на ЕС, за науката се грижи българин

Екип на NOVA на мястото, където през последните няколко години се правят някои от най-важните научни изследвания? Част от тези проучвания са довели до потвърждаването на проблема с вредните емисии от автомобилите, познат като „Дизелгейт”.

ПРОТЕСТ НА НИМХ: Заради липса на пари може да останем без прогноза за времето

60 километра северозападно от Милано. В  град Испра се намира един от научно-изследователските центорве за наука на Европейската комисия. Всеки ден тук 1500 научни работици работят, за да направят живота ни по-лесен и по-безопасен.

И докато науката в България често протестира заради липсата на средства, в Европа за науката се грижи българин. Тя се казва Чарлина Вичева и е от две години е заместник-генерален директор на съвместния изследователски център на Еврокомисията.

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН

„Европа е много богата на научни институции и всъщност въпросът е защо е необходим такъв институт в рамките на комисията. Нужна е обективност на знанието, което да е без каквото и да било влияние от страните членки или частни интереси, защото това знание трябва да създава европейски опции и те трябва да са изчистени и обективни”, казва тя.

Обективни и безпогрешни. Такива се оказват техните изследвания и по отношение на един от големите скандали през последните години в Европа. През 2015-та година беше разкрито, че едни от най-големите местни  производители на автомобили са манипулира данните за обработени газове чрез специален софтуер.

ЖЕНИТЕ В НАУКАТА: За постиженията и амбициите на три млади дами - учени

„Т. нар. Дизелгейт се оказа, че ние сме дали верните цифри и верните познания, така че ние сме били в основата след това на решаването на проблема и сега например въз основа на това, което сме представили ще има специален механизъм за супервизия или контрол на пазара на автомобили, където тестовете за вредни емисии ще бъдат много по-обективни”, заявява Чарлина.

Вижте цялото видео.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.