Тристранният съвет разглежда промените в Закона за професионалното обучение и образование

Недостигът на квалифицирани кадри на пазара на труда - във фокуса на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес, синдикати и държава обсъждат мерки за справяне с липсващите работници у нас.

Законът за професионалното обучение и образование, който внесе просветният министър, предвижда допълнително финансиране за обучението по защитените специалности.

Промените в закона обаче, не намериха единодушно решение между работодатели и синдикати. Спорът, който възникна между тях е, на какъв договор да работят учещите се в 11-и 12-и клас, след като промените влязат в сила. Работодателите не искат договорът да бъде трудов, за да може бизнесът да има интерес да назначава такива кадри. Синдикатите пък искат именно трудов договор да защитава правата на трудещите се ученици. 

Над 206 000 деца са извън образователната система

Отстъпката, която се прави - здравните осигуровки да продължават да се плащат от училището. Така с 8% намалява разходът, който бизнесът би имал, ако назначава ученици, които да се учат как да работят. 

Правителството вече одобри списък с 29 защитени специалности от професии, по които има недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда. Това са секторите машиностроене, енергетика,транспорт и хранително-вкусова промишленост.

Въпреки всичко, законът ще бъде придвижен към Народното събрание, а между четенията ще се търси консенсус как точно да се нарича договорът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.