Синдикатите смятат, че идеята е в ущърб на работниците

8-часов работен ден - 8 часа болничен. Нова схема за обезщетенията при отсъствие от работа предлага Социалното министерство. Дали отпуските и болничните да се изчисляват на базата на работни часове, а не на работните дни обсъжда Тристранният съвет за национално сътрудничество.

Здравеопазването в България по нови правила

Промените ще засегнат хората, които работят на принципа на сумарното работно време, или с други думи работа на смени. Идеята е, ако смяната ни е 12 часа и се разболеем, времето, в което не сме на работа, да се изчислява не в дни, а в часове. Така два дни настинка, трябва да се равняват на 24 часа болничен.

"В сумарното изчисление на работния ден се пада, че в петък съм 12 часа на работа. Само, че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8. И аз, ако отида в съда, ще ги осъдя и трябва да ми платят 12”, обясни Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ.

Според работодателите до злоупотреби може да се стигне и ако смяната е през уикенда, а почивате през делничен ден. Причината - според сегашното законодателство болничните се заплащат от понеделник до петък.

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага. Това създава възможности за не добри практики", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Социалното министерство след въвеждането на сумираното работно време се наложило да бъдат променени и други документи, за да се синхронизира администрацията и отчитането на отпуските и болничните да стане по-точно.

Социалното министерство ще предложат промените за разглеждане на следващото заседание на Министерски съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.