Румен Радев говори на конференция пред български и чужди дипломати

Президентът Румен Радев разкритикува резултатите от европредседателството и  темите, които България избра като приоритет.

Президентът направи своите заключения по време на конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка”. Думите му прозвучаха пред български и чужди дипломати, които бяха гости на конференцията.

Според президента колкото по-бързо управлението „се отърси от фанфарите и изкуствения образ, който е създал на страната по време на европредседателството, толкова по-добре”.

Румен Радев заяви още, че председателството се използвало за „вътрешнополитически пиар”.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която също присъстваше на конференцията и към която бяха насочени част от критиките не се съгласи с тях.

„България сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на Запад от Западните Балкани. Надпреварата между ротационните представители замени за механично закриване на досиета може да доведе до закриване на самия ЕС”, заяви Румен Радев. „Еврпейското председателство систематично бе употребявано за вътрешнополитически пиар. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение”.

„Ще направим оценка, равносметка, ще опитаме да се предпазим там, където и ако сме допуснали грешки. Позволете ми изобщо да не се съглася с оценката на президента Радев, че Балканите останаха приоритет на София ”, заяви Екатерина Захариева.

Тя допълни, че „не е имало замитане на проблеми под килима” и добави, че ако беше избрала не 3 а 100 приоритета, това означава, че не е избрала нито един.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.