Общо четирима са задържани във връзка с осуетена бомбена атака

Белгийските власти арестуваха ирански дипломат за  заговор за нападение над ирански политици.

Общо четирима са задържани във връзка с осуетена бомбена атака. Тя била планирана да се случи по време на демонстрация, организирана от Иранска опозиционна група във Франция този уикенд.

Лидерите в Техеран обвиняват Организацията на муджахидините на иранския народ (ОМИН) за планираното нападение близо до Париж в събота. На мястото се е провеждало събитие на високо равнище, на което са присъствали американски политици. Сред тях е бил и адвокатът на Доналд Тръмп Руди Джулиани.

Във връзка с планираното нападение са били задържани и двойка белгийски граждани от ирански произход. Те са били заловени от специалните части в събота в Синт Питерс- Волюве, селище близо до институция на ЕС в Брюксел. Според местна медия полицията е открила 500 грама експлозиви и детонатор, скрит в дамската чанта. 

Белгийският вътрешен министър Жан Жамбон поясни, че заплахата не е била сериозна, и поздрави полицията за бързата и ефективна намеса.

Арестите са се случили в навечерието на едно от малкото посещения в Европа на иранския президент Хасан Рухани, който се опитва да спаси ядрената сделка от 2015, след като Тръмп заяви, че САЩ няма да я спазят.

Рухани трябва да пристигне в Цюрих в понеделник, и се очаква да пътува до Австрия в сряда, в опит да спаси споразумението.

Предполага се, че ОМИН има между 5,000 и 13,000 членове. Групата е основана през 60-те и проповядва смесица от марксизъм и ислямизъм.

Текст: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.