Новото превозно средство ще се движи по линията на трамвай №10

Първият у нас хибриден автобус на градския транспорт тръгва по столичните улици от утре. Той ще се движи пробно по линията на трамвай N10. Ако бъде одобрен, общината ще закупи 20 хибридни автобуса.

През следващите 10 дни хибридният автобус ще бъде тестван по софийските улици. А основното, за което ще се следи е колко вредни емисии спестява.

„По предварителни данни разходът на гориво, който той има, е два пъти по-нисък от този на нормален дизелов автобус. Това предстои да се провери на база на тестовете”, обясни Евгени Крусев – зам.-кмет на „Транспорт и транспортни комуникации” в Столична община.

По време на изпитателния период, шофьорите ще трябва да преценят дали автобусът е пригоден за столичния трафик. Чак тогава ще бъде взето решение дали общината да купи няколко такива машини.

Столичната община призовава да слезем от автомобилите си за по-чист въздух

„В момента колегите започнаха подготовка на процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса. Вече имаме сключен договор за доставката на първите 20 електробуса, които очакваме да дойдат до края на тази календарна година. Полагаме огромни усилия за модернизация на градския транспорт”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

А голямата цел е новите машини да допринесат за намаляването на вредните емисии във въздуха на София.

„В зоните на спиране и тръгване от спирки и светофари се движи изцяло на електричество”, поясни Евгени Крусев – зам.-кмет на „Транспорт и транспортни комуникации” в Столична община.

Цената на един такъв хибриден автобус е около 350 000 лева, а капацитетът му е 100 места заедно с правостоящите. Около 60% от автобусите на градския транспорт в София вече са подменени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.