Депутатите са разделени по този въпрос

Ще поскъпнат ли драстично така наречените бездимни електронни цигари?

"Това, което предлагаме е в полза на държания бюджет", категорична беше Евгения Ангелова от ГЕРБ, които внесоха предложение тютюневите изделия да се облагат с нов акциз от 1 октомври. Изчисленията на парламентарната бюджетна комисия показват, че това ще осигури 15 млн. лева повече за хазната. 

ПО-СКЪПИ ЦИГАРИ: Най-масовите марки скачат с 30 стотинки

"Конвенционалните цигари се облагат със 109 лева на 1000 къса. Това означава приблизително 4,47 на кутия, която е от 5,50 лева. А нагреваемите тютюневи изделия се облагат с 1,85 лв. на кутия от 5,50 лв", поясни тя. 

"Няма да подкрепим тези промени, защото не може мотив за тях да бъдат някакви 15 милиона, които ще получи бюджета. За нас са важни хората. Нито му е времето, нито е начинът да се правят тези промени", контрира Георги Търновалийски от "БСП за България”, като изтъкна, че бездимните електронни цигари са по-безвредни за здравето. По думите му предложението в средата на годината да се появи нов данък е в нарушение на закона.

Увеличават цената на бездимните електронни цигари

"НФСБ винаги сме били за по-строг контрол върху употребата на тютюневите изделия във всички разновидности", смята Борис Ячев от "Обединени патриоти", НФСБ. Той подчерта, че няма категорични доказателства, че бездимните цигари са по-безобидни. 

"Категорично няма да подкрепим промените. Не знаем дали тези 15 милиона, които сега ще вкараме в бюджета, не е сигурно каква част от тях ще вкараме в здравеопазването", коментира Александър Сиди от "Обединени патриоти", ВМРО. 

Какво коментираха още четиримата депутати, гледайте във видеото. 

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.