Това сочи европейски доклад за безработицата

Повече от 4 милиона млади европейци не са успели да си намерят работа през 2016 г., а процентът за дългосрочната безработица остава висок. Това сочат данните, събрани в сборник, изготвен от Контактния комитет на върховните одитни институции в ЕС.

Сборникът „Младежката безработица и интеграцията на младите хора на пазара на труда“ се основава на одитни доклади на българската Сметна палата и на Върховните одитни институции в още 12 държави членки на ЕС.

Безработицата в еврозоната е в най-ниското си ниво от 9 години

Сред изводите и констатациите, цитирани в сборника, се посочва, че извършваните проучвания за реализацията и миграцията на завършилите висше образование у нас не са ефективни поради няколко причини, сред които липсата на ясни цели и на регламентирани функции за събиране на информация.

Младежката безработица е сред челните задачи на повечето държави членки на ЕС и европейските институции. Поддържането на високо ниво на заетост е ключова цел от стратегията „Европа 2020“ на Европейския съюз и държавите членки, които инвестират средства в откриването на работни места. Тези инвестиции се подпомагат със средства от фондовете на ЕС.

Сборникът разкрива още допълнителна информация относно последните тенденции в младежката безработица в Европа и ролята на ЕС за борбата с нея.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.