При този вид на съоръжението трябва да се проведе шампионатът по лека атлетика на България

Дупки зеят по атлетическата писта на Националния стадион "Васил Левски". При този вид на съоръжението в събота и неделя трябва да се проведе шампионатът по лека атлетика на България за мъже и жени.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сигналът до NOVA изпратиха бдителни зрители, които изразяват безпокойството си от състоянието на останалия единствен стадион с 400-метрова тартанова писта в столицата, разполагаща с 8 пътеки за бягане. Снимките са заснети на 1 юли по време на заключителния състезателен ден от Европейския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. и под 18 г. с увреден слух.

Стопанинът на обекта - държавното дружество "Национална спортна база" с изпълнителен директор Пламен Манолов, отказа достъп на NOVA да стадиона, като от там коментираха в писмен вид проблемите по пистата.

"В разговор с изпълнителния директор на дружеството Пламен Манолов президентът на БФЛА Добромир Карамаринов декларира, че съоръжението позволява нормалното провеждане на подготовка и състезания", гласи официалната позиция.

Спортният директор на федерацията по лека атлетика Диян Драшков от своя страна заяви пред NOVA, че дупките по пистата не пречат на атлетите: „За следващия сезон от Национална спортна база е планирано пълно разчертаване на пистата. Ние сме в отличен синхрон с тях. Към момента състоянието на пистата не пречи на състезателите.”

Състезатели в спринтовите бягания и треньори, с които NOVA се свърза обаче, разкритикуваха състоянието на пистата. Въпреки че бяха склонни да говорят по темата, часове по-късно те промениха решението си и отказаха да застанат пред камера.

Засега единственото обещание по темата остава от писмената позиция на Национална спортна база: "НСБ ЕАД все пак ще направи обследване на пистата и ще ремонтира наранените участъци. За следващия сезон се предвижда и ново разчертаване."

А дали атлетите участници в предстоящия Национален шампионат за мъже и жени ще се състезават при равни условия, ще прецени техническият делегат на състезанието, в чиито правомощия е да реши дали проблемните пътеки за бяганията ще се използват. Последното, което управата на стадиона е правила по отношение на пистата и лекоатлетическите съоръженияq е освежаване на боята на зоните за предаване на щафетата 4x100 м, стартовата линия на 100 м, както и една от двете финални линии. Промяна в зоните за щафетата се наложи заради изменение в лекоатлетическите състезателни правила от края на миналата година.

Лекоатлетическата писта на Националния стадион не е ремонтирана от нейното полагане при последната основна реконструкция на съоръжението през 2002 година. Спортните съоръжения за лека атлетика също са сериозно амортизирани.

Още спортни новини четете на Gong.bg.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.