Подробностите станаха известни при посещението на премиера Борисов в Сараево

Финални разговори на Балканите преди срещата на върха в София между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Държавите предлагат транспортна и газова връзка между Александруполис и Свиленград, както и обща система от магистрали и такси.

Подробностите станаха известни при посещението на премиера Борисов в Сараево.

Балканите са си написали домашното и идват в София за срещата на върха 16+1 с готови проекти. 

„Да вържем топлите пристанища на Черно море, Адриатика, Егейско море. Коридор номер 8 е изключително важен София-Скопие- Тирана, коридор номер 10 - също. От Истанбул нататък- Иран, Ирак, Турция, целият трафик минава по тези коридори. Печатница за пари ще е това за Балканите”, заяви Борисов.

Борисов бе награден със „Златен плакет – Европейска личност на годината“

Стъпка 2 е създаване на едно общо Балканско гише и единна такса за товари. Идеята беше подкрепена и на лидерската среща между България Сърбия, Гърция и Румъния в Солун. 

„Нашите министри са подготвили план, които да го кажа по-метафорично - изгражда един  пръстен, който ще свърже 4- те държави”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Обмислят се и платени магистрали у нас. За да има бизнес обаче, политиците, трябвало първо да мислят за мира. А той минавал през членството на Западните Балкани. И Сърбия и Босна и Херцеговина вече гледат към Европа.

„Веднага след като минат изборите при нас в Босна и Херцеговина, през октомври, ние възнамеряваме да подаден официално кандидатурата си”, заяви Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина.

„Не се бъркаме, но трябва да вземете решение на къде ще вървите. Босна и Херцеговина в НАТО, в ЕС означава една много силна преграда за радикалния ислям”, заяви Борисов.  

Заради успеха на страната ни по темата Западни Балкани в Сараево премиерът Борисов получи и награда – „Европейска личност на годината”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.