Разнобой в средите на хората с увреждания

Отново протест на хората с увреждания. Този път по време на първото публично обсъждане на Законопроекта за личната помощ.

Разнобой в средите на хората с увреждания. Това е равносметката от общественото обсъждане на проекта на Закона за личната помощ. Проектът беше изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, а за обсъждане в парламента го внесе партия ВОЛЯ и БСП. Идеята е асистентската услуга за хора с увреждания, която постепенно трябва да се увеличи до размера на една и половина минимална заплата. Предварителната оценка сочи, че ще са необходими около 100 млн. лв. през първата година на действие на промените. Началото на обществото обсъждане беше белязано от протест.

Омбудсманът внася в НС коригирания законопроект за личната помощ

Десетки хора с увреждания се събраха пред сградата на Народното събрание, за да се обявят срещу проектозакона, изготвен след протестите на майки на деца с увреждания.

„Този закон ще бъде много финансово затормозяващ, всички услуги за хората с увреждания. Ние искаме хората да решават, а не да ми казват”, заяви Павел Савов, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

„Няма как да не подкрепим протеста на 500 000, които искат равни права, не се дават на една малка група от тях”, заяви д-р Боряна Холевич, ТЕЛК.

Според омбудсмана Мая Манолова целта на закона била да подпомогне всички хора с увреждания, а ръководствата на организациите им не им го били обяснили.

Димитров: В надвикването се загуби истината за хората с увреждания

„Абсолютно всички имат права да кандидатстват, само че съвсем съзнателно ръководствата са ги излъгали. Комплексното решаване на проблемите ще се реши с оше два социални закона, но за лична помощ наистина могат да кандидатстват всички”, заяви Мая Манолова.

„Законът не предвижда коя ще е целевата група”, заяви Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

Утре представители на хората с увреждания ще се срещнат с омбудсмана за разяснения. Междувременно от жълтите павета дебатите се преляха в общественото обсъждане с политическо участие.

„Даваме си сметка, че този закон не е перфектен”, заяви Елена Аксиева, ВОЛЯ.

„Това е час от решението на проблемите”, заяви Антон Кутев.  

„Хората са прави, че недоволства, защото се бавят реформите. Прави са и майките да поставят този въпрос. Въпросът е откъде и как да започнем”, заяви социалният министър Бисер Петков.

В крайна сметка депутатите ще решат бъдещето на Закона за личната помощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.