Законовите промени бяха внесени в деловодството на Народното събрание

Повече правомощия за МВР при налагане на забрана за посещение на спортни срещи и по-сериозни глоби за футболните хулигани. Това предвиждат спешни промени в Закона за опазване на обществения ред.

9 футболни фенове задържани преди, по време и след дербито

Целта на промените е справяне с агресията и хулиганството по спортни мероприятия у нас. Промените предвиждат увеличаване на видеонаблюдението във всеки сектор, на входовете и изходите на стадионите, както и забрана за посещаването на спортни мероприятия, които вече са участвали в безредици.

Законовите промени бяха внесени в деловодството на Народното събрание от управляващата коалиция. Гласна подкрепа са изявили и ДПС.

Спешните мерки идват след последния инцидент на 18 април, когато по време на вечното дерби  24-годишната полицайка Гергана Зашева беше тежко ранена след хвърлена самоделна бомбичка на стадион "Васил Левски".

16 футболни фенове са задържани преди мача „Левски”-ЦСКА

"Предвиждаме да имаме индивидуализация на лицата, които посещават спортни съоръжения, било чрез издаване на поименен билет, било чрез чекиране при влизане с личната карта и четящо устройство", поясни Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Сред промените е и възможността началникът на районното управление да може да издава постановление, с което да се ограничи присъствието на лица, участвали в безредици. Освен това ще се въведе законово и фигурата на стюарда по стадионите. 

"Тук не говорим за абдикиране на държавата, а за подобряване на този диалог между спортните клубове и контролните органи. Смятаме, че по този начин в действителност ще намалим и тази агресивност", коментира Цветан Цветанов, председател ПГ ГЕРБ. 

Очаква се до 20 юли спешните мерки да бъдат гласувани и приети от депутатите в парламента.  

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.