До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония. До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио, информираха от българското МВнР.

Броят на жертвите на проливните дъждове в Япония нараства (ВИДЕО)

По информация на мисията най-пострадали са префектурите Хирошима, където броят на жертвите е достигнал 22 души, Ехиме – с 12 загинали, Осака, Шига, Киото и Хього.

В събота сутринта беше отменено предупреждението за очаквани проливни дъждове във Фукуока, Сага, Нагасаки, Хирошима, Тоттори и Окаяма, но положението в тези префектури продължава да е изключително тежко. Преустановени са учебните занятия в училищата и университетите в засегнатите региони. Правителството е мобилизирало около 50 000 души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация, информират още от Външно министерство.

Порои убиха четирима в Япония, наводниха селища в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прогнозите за времето сочат, че валежите в засегнатите префектури ще продължат и през следващото денонощие.

МВнР препоръчва да се следи сайта на Японската метеорологична агенция (https://www.jma.go.jp/jma/indexe.html), да не се предприемат пътувания до нормализиране на обстановката, да се следят и спазват инструкциите на местните власти, да се вземат мерки за незабавна евакуация и подслоняване на безопасно място при необходимост.

Дежурният телефон на посолството на България в Япония е + 81 80 7966 5608. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, както и на имейл crisis@mfa.bg.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.