Статичното електричество във въздуха захваща една с друга копринените нишки

Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или се реят като балони с горещ въздух на разстояние стотици километри, намери ново обяснение, предаде Франс прес. Причината е в статичното електричество във въздуха, което изглежда захваща една с друга копринените нишки на паяците. 

Пътувания на паяци по въздуха са наблюдавани отдавна - Чарлз Дарвин ги описва в дневника си през 19-и век, припомня БТА. 

СВЕТОВЕН РЕКОРД: Почина най-старият паяк на света

Една от изследваните хипотези бе, че паяците изтъкават много фини нишки, които ветрове отнасят на големи разстояния и на височина няколко километра. Това бе описано от учения Мунсун Чо в PLoS Biology. Другата хипотеза бе свързана със статичното електричество в атмосферата, което изправя косата ти, след като си потъркал топка във вълнения си пуловер. Дали нишките на паяците не са подложени на същия ефект?

ЗА ПРЪВ ПЪТ: Учени "хакнаха" мозъка на живо същество

Това се опитали да установят учени от университета в Бристол, Англия. В кутия те създали различна от заобикалящия въздух атмосфера без електрично поле. След това създали свое електрично поле, което можели да включат и изключат. Във вътрешността му поставили паяче Erigone с размери няколко милиметра. "Тези паячета са като астронавти и летят дори в напреднала възраст", заяви ръководителката на изследването Ерика Морли. 

Германски учени конструираха ужасяващ паяк-робот (СНИМКИ)

След това учените наблюдавали онова, което други преди тях са констатирали - паячето се изправя върху крачетата си, повдига коремчето си и изтъкава нишки, преди за частица от секундата да отлети сякаш е отнесено от бързо движещ се балон с горещ въздух. Когато електричното поле е изключено, паячето пада на земята. 

Учените заключили, че електричните сили са достатъчни, за да накарат паяци да летят. Авторите на изследването обаче смятат, че за целта паяците се възползват едновременно от вятъра и статичното електричество. 

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.