Пет вагона са излезли от релсите

Пет вагона от пътнически влак са излезли от релсите в Северозападна Турция, в район близо до гръцката граница, съобщиха турски медии, цитирани от "Ройтерс" и БТА.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДЕРАЙЛИРАЛИЯ ВЛАК В ТУРЦИЯ

10 души са загинали, а 73 други са пострадали при дерайлирането, информират от Министерството на здравеопазването в Анкара, цитирани от "Франс прес". 

По първоначална информация във влака са пътували 360 души.

Над 100 линейки са изпратени на мястото на инцидента.  

Поради пресечения терен и продължаващите проливни дъждове, достъпът по суша до мястото на трагедията е силно затруднен. По тази причина военни хеликоптери също са ангажирани за извозване на пострадалите. От общинската управа на Чорлу призоваха гражданите от района да дарят кръв за пострадалите, информира БГНЕС.  

По информация на генералното консулство на Република България в Одрин няма загинали или ранени български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Дежурен телефон на генералното консулство на Република България в Одрин: + 90 533 7396140

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Инцидентът е станал в близост до Текирдаг (Родосто), разположен на северния бряг на Мраморно море, на около 135 километра западно от Истанбул. Влакът е пътувал от Капъ-куле на границата с България към Истанбул, когато част от вагоните на композицията дерайлират. 

ЕКОЛОГИЧНО БЕДСТВИЕ: Влак се обърна и изля тонове петрол в река (ВИДЕО)

Причината за катастрофата все още не е известна. Според телевизия Си Ен Ен Тюрк, инцидентът е причинен от рухнал мост. Валията на Текирдаг Вали Джейлан обяче заяви пред журналисти, че най-вероятната причина за инцидента са продължаващите в района проливни дъждове. „Вагоните излязоха от релсите заради обилните валежи“, каза Джейлан.  

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е информиран за ситуацията от министрите на транспорта и вътрешните работи и е изразил съболезнования, информира Анадолската агенция.  

Няколко часа след инцидента, правителството на Турция е наложило временна забрана на медиите в страната да публикуват нова информация за тежката влакова катастрофа, пише TRTHABER, цитиран от БГНЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.