На церемонията присъства и Румен Радев

Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната. Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

От днес влиза в сила новата президентска система на управление на страната, в която цялата власт се концентрира в ръцете на Ердоган.

Ердоган положи клетвата за следващия си пет годишен мандат на управление по време на специална сесия на парламента. След нея ще се проведе голяма церемония, която ще отбележи преминаването от парламентарна република в президентска. Церемонията ще се състои в двореца на Ердоган Аксарай.

С тази церемония фактически страната се трансформира от парламентарна в президентска република.Ердоган стана едновременно президент и ръководител на правителството. Постът министър-председател се премахва.

Нови арести в Турция, задържани са 68 офицери

22-ма държавни глави, сред които българският президент Румен Радев присъстват на церемонията.

Очаква се по-късно тази вечер Ердоган да обяви и състава на правителството си. Според новата система кабинетът няма нужда от вот на доверие в парламента, а членовете му се избират директно от държавния глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.