Това е първата реакция на Кремъл за отравянето на британските граждани с "Новичок" близо до Солсбъри

От Кремъл в понеделник заявиха, че „абсурдно” да се свързва Русия със смъртта на британката, която беше изложена на невротоксичния агент „Новичок”.

„Ние не знаем дали Русия е бил спомената или свързана с това”, заяви говорителят на президента на Руската федерация Владимир Путин Дмитрий Песков.

„Но сме сигурни, че ако това се е случило, то е тотално абсурдно”, допълни Песков.

Почина британката, отровена с "Новичок"

Това е първата реакция на Кремъл за отравянето на британските граждани с "Новичок" близо до Солсбъри, Великобритания, където през март беше изложен на същото вещество бившия двоен шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Това отравяне обтегна максимално дипломатическото напрежение между Лондон и москва.

Песков допълни, че „ние много съжаляваме за смъртта на британския гражданин”.

Отровените с „Новичок” британци имали досег със заразен предмет

Вчера вечерта британските власти съобщиха, че един от двамата намерени граждани - Дон Стърджис на 44 г. - е починала.

Русия е „сериозно притеснена от продължаващите отравяния на британска територия” които „представляват опасност не само за британските граждани, но и за всички европейци”, заяви Песков.

Русия отхвърли всички обвинения за участие в отравянето на Юлия и Сергей Скрипал с невротоксичния агент, разработен в СССР по време на Студената война. И двамата Скрипал бяха изписани от болницата и тяхната локация към момента остава тайна.

Отново отравяне с "Новичок" във Великобритания (ВИДЕО)

По въпроса за Скрипал и първоначалните обвинения срещу Русия Путин заяви, че ако наистина въпросния агент е бил използван, то и двамата щяха да са мъртви.

Песков отхвърли предположението на руския представител в Организацията за забрана на химическите (ОЗХО) Александър Шулгин, че този инцидент е създаден, за да навреди на подготовката за срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин.

„Това няма нищо общо със срещата на върха”, заяви Песков.

„Това е повече британски въпрос и за това колко те се интересуват да проведат едно истинско разследване”, казва още Песков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.