Коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки

„За съжаление, тези валсартани, които останаха на пазара, са заемали твърде малък дял от пазара. Това означава, че са се предписвали в малки количества, защото оригиналният продукт стана много скъп – „Диован” и „Ко-Диован”. И съответно се поддържат малко като количества на пазара. Вероятно е по някое време да има дефицит, ако не реагира бързо фирмата”, заяви в студиото на „Здравей, България” Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА! Изтеглят от аптеките 62 медикамента за сърце и кръвно

Изказването му идва след масовото блокиране в търговската мрежа на лекарства за сърце и кръвно. Производителите може да не смогнат с осигуряването на заместители със същия състав, смятат фармацевти. Причината - опасна съставка в тях. Ще има ли достатъчно заместители за всички?

„Това, което остава на пазара, е оригиналния продукт - „Диован” и „Ко-Диован”. 62 са проблемните продукти”, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Как можем да разберем дали в лекарствата има примес на валсартан?

„Според мен тази молекула валсартан вече много трудно ще се върне на пазара и много трудно ще просъществува оттук нататък, защото е необходимо време, за да бъдат внесени нормални партиди от блокираните вече лекарства. Лекарите ще се страхуват да го предписват, а пациентите ще се страхуват да го пият. Тази молекула валсартан е в края на жизнения си цикъл, в момента има по-модерни сартани”, добави Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

СЛЕД БЛОКИРАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА: Ще бъдат ли произведени достатъчно заместители?

И посъветва пациентите да не спират лечението си.

„Най-лесният начин е да отиде в аптеката и там ще му го сменят с друг валсартан, който е без примеси”, на мнение е Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.