Страната е поискала консултации със САЩ за митата за стоманата и алуминия

Швейцария се присъедини към държавите, отправящи предизвикателства в Световната търговска организация към новите мита върху вноса на стомана и алуминий, наложени от САЩ. Швейцарското министерство на икономиката официално е поискало „консултации“ със САЩ за митата от 25% за стоманата и 10% за алуминия. Консултациите са първата стъпка към пълнокръвен правен спор по проблема пред глобалния търговски орган, информира БГНЕС. 

Китай въведе ответни мита срещу САЩ

Швейцария, където е базирана Световната търговска организация, в понеделник "е подала искане за консултации със САЩ като част от процедурите за уреждане на спорове в рамките на Световната търговска организация", се казва в изявление на министерството.

Няколко други държави-членки на Световната търговска организация, включително Европейския съюз, Китай, Индия, Мексико, Канада и Русия, също се борят срещу спорните търговски политики на президента Доналд Тръмп.

Американските мита върху китайските стоки влязоха в сила

Отбелязвайки отклонение от следван десетилетия път на свободна търговия, Тръмп оправда наказателните мита с твърденията, че огромните потоци от внос в Съединените щати заплашват националната сигурност.

Митническата разправия ескалира в цялостна търговска война между САЩ и Китай.

Швейцария е изнесла стоманени и алуминиеви продукти в САЩ през миналата година в размер на около 80 милиона швейцарски франка (68,7 милиона евро).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.