Това съобщават световните агенции

Светът си отдъхна. 12-те деца и техният треньор са спасени от наводнената пещера в Тайланд, след като прекараха в нея повече от 2 седмици.

Безпрецедентната спасителна акция обедини усилията на стотици хора от цял свят, но големите герои са водолазите. Те успяха да изведат деца, които никога не се бяха гмуркали, през много тесни наводнени участъци и при ниски температури. 

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Един от водолазите, които първи достигнаха до блокираните деца, загуби живота си, след като кислородът му свърши преди да успее да излезе от пещерата.

След тежки и мъчителни 3 дни, в които светът се молеше за положителен изход, всички бяха изведени от наводнената пещера. Последен излезе 25-годишният треньор. Вътре останаха австралийският лекар, който се грижеше за момчетата от деня, в който бяха открити и четирима тайландски военноморски тюлени. 

Първите осем деца, спасени вчера и онзи ден, са в добро физическо състояние в болница. Те са в добро настроение, въпреки че пракараха блокирани дълбоко под земята и откъснати от света повече от две седмици. На всички момчета са направени кръвни изследвания и рентгенови снимки. Те ще останат под наблюдение в болница поне седем дни. 

Премиерът на Тайланд благодари специално на Илон Мъск, който изпрати свои инженери и експериментална мини подводница, направена от части от ракета, в пещерата в Тайланд. В "Twitter" милиардерът публикува видеоклип, на който се вижда как спасителите преминават през тъмните води.   

 

А водолазите бяха и пощальони. Докато беше в пещерата, треньорът и родителите на децата си размениха писма. 25-годишният мъж се извини на семействата и благодари за подкрепата. И поиска на излизане баба му да му сготви зеленчуков сос и свинска кожа. А семействата повярваха на треньора, на когото са поверили спортния дух на децата си. Не го обвиниха и поискаха и той да не се обвинява. 

СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ В ТАЙЛАНД: Илон Мъск донесе миниподводница в пещерата (ВИДЕО)

"Това е готов сценарий за филм. Тайландците са изключително вярващи будисти. За тях нещата са такива, каквито са. И щом са такива, каквито са, трява да се намери решение", коментира Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България. 

Тайландската спасителна операция накара светът да притихне и да се обедини в молитвите си за добър край.

Гледайте повече във видеото. 

Репортери: Александрина Аврамова, Велина Сашева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.