Премиерът разпореди вътрешният и регионалният министри да посетят проблемните места

Премиерът Бойко Борисов нареди на министрите Николай Нанков и Валентин Радев да посетят наводнените райони в Мизия, Харйедин и Борован и да възложат на кметовете да започнат незабавно преасфалтиране, съобщава БГНЕС.

Какви са щетите след наводнението в Мизия?

"Не първо да кандидатства, да чака месец и тепърва да почват възстановяване, а след това ще получат парите си от Междуведомствената комисия за възстановяване на щети от бедствията. Намерете начин, по който кметът да го възложи и ние да го реализираме", каза Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

Регионалният министър Николай Нанков отчете, че с помощта на транспортното министерство са осигурени машини за почистване на разрушената инфраструктура. Министърът отива в град Мизия. На място той, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ще се информира какви са пораженията върху инфраструктурата, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Веднага след разпореждането на премиера министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че е възложил на служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" да обходят разрушените от наводнението улици в Мизия и други засегнати райони и да докладват за състоянието им. Целта е бързо да се помогне за тяхното възстановяване.

ГЕРМАН ПОД ВОДА: Селото няма канализация и страда при всеки дъжд (ВИДЕО)

Радев помоли всички, ангажирани с тези дейности, за обективност при определянето на обектите, които се нуждаят от спешен ремонт. Той напомни, че разходите ще бъдат възстановени по линия на Междуведомствената междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, чийто бюджет е над 70 млн. лева. От него за тази година вече са останали около 30 млн. лева.

Щетите, който последният порой нанесе в Мизия, са за хиляди левове. По разпореждане на министър Нанков багери на пътноподдържащите фирми помагат при възстановяването на града. 

Най-сериозно е пострадала уличната мрежа в Мизия. На някои места водата е отнесла цялата асфалтова настилка.

Продължава и източването на язовир „Рогозен-1”. Във вторник той преливаше с 15 кубични метра в секунда. Наложи се спешно монтиране на аварийни сифони. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.