Това съобщи директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг

"Незабавно, до дни, очакваме България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка". Това съобщи на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година Европейската централна банка ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на Еврозоната.

"Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на Европейската централна банка, но целта ни не е срокът, а достиженията", коментира Реглинг.

Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година

"Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на Еврозоната", поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

По негови думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в Еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

"Одобрихме стратегията на България да влезе и в Банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към Еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро", коментира Домбровскис. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.