Ще има ли разрешение на проблемите?

Пътна блокада, тонове мляко, излято на асфалта, искане на министерска оставка и стотици умъртвени животни. Такава е равносметката от днешния ден за сектор животновъдство. Ще ескалира ли напрежението и има ли разрешение на проблемите?

Само днес в Голямо Шарково бяха евтаназирани над 1000 животни. В цялото село умъртвените животни заради чумата по овцете ще бъдат над 2000. Местните са категорични, че обещаната сума от 150 лева на животно няма да им помогне да възстановят стадата си.

Вече втори ден в Голямо Шарково служители на Агенцията по безопасност на храните умъртвяват животни. Повечето стопани трудно понасят загубата.

НАПРЕЖЕНИЕ В ЯМБОЛСКО: Продължава евтаназирането на домашни животни

„Чакаме ги да дойдат, горе животните са затворени. Да идват, да трепят, каквото искат това да правят. В шок сме. Нашето стадо е с отрицателни проби. В двете ферми има по някое друго животно, но това не означава, че трябва да ги избием всичките до крак”, казва Станислав.

Стопаните на умъртвените животни са отчаяни.

„Аз не съм млад. Не мога да взема пенсия. Няма къде да отида на работа”, казва Георги Ников.

От Министерството на земеделието и храните обясняват, че решението за умъртвяването на животните не е решение на министерството.

„Изискването за евтанизирането в 3-километровата зона важи за всички животни при подобни тежки болести. То важи  включително за птици, както и за други животни при настъпване на подобни тежки болести”, коментира министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

От министерството обещават стопаните да бъдат компенсирани.

ЖИВОТНОВЪДИТЕ ЗАТВАРЯТ ПЪТИЩАТА: Основателни ли са исканията им?

„Всички овцевъди ще бъдат обезщетени за евтаназираните животни. За овцете под селекционен контрол средната цена е 240 лева. Средната цена за останалите е 150 лева”, добави министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

„Няма да мине така работата, защото просто няма как да стане”, казва Никола.

В понеделник у нас пристига едноседмична мисия на Европейската комисия, за да се запознае със ситуацията у нас.

От понеделник започва изплащането на обезщетенията. За евтаназираните животни в Ямболско и Бургаско. Засилват се и мерките за био сигурност в засегнатите общини. На входно-изходните пътища се въвеждат площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.

Умъртвяват животни в Ямболско заради чума

Животновъди блокираха главния път София - Варна, край Велико Търново. Недоволните се оплакват от липса на адекватна политика в сектора и искат оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Стотици животновъди, от цялата страна, излязоха на национален протест край Велико Търново. Искайки оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, животновъдите подпалиха снопове с вълна и изляха на пътя десетки литри мляко.

Сред причините за протеста бил и отказа на ресорното министерство да им изплати пропуснати ползи по времето, когато е действала наредба, която ВАС отмени. Става дума за задължително обвързване на животновъдите с мандри, иначе те биват лишени от субсидии. 

От властта обещаха отпускане на 25 до 30 млн. лв. Въпреки това овцевъди и козевъди ще протестират през следващата сряда под прозорците на властта в столицата.

Протестът на главният път София-Варна премина мирно и за минути. Не се стигна до опашки и задръствания. 

Репортери: Цеца Алексова и Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.