Какви са очакванията от срещата и защо тя се провежда във финландската столица?

Без големи очаквания. Така американският президент Доналд Тръмп подхожда към дългоочакваната среща с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки. Двамата ще бъдат наблюдавани под лупа от целия свят - погледи, жестове, кой ще успее да изглежда по- силен. Въпросите на дневен ред са много. Какви са очакванията от срещата и защо тя се провежда във финландската столица?

Тръмп: Русия, ЕС и Китай са наши противници

Руският национален отбор не пожъна голям успех на световното по футбол, но руският президент го чака голяма геополитическа победа с предстоящата среща на върха. А за Тръмп тя е риск за яростен политически обстрел у дома и по света.

„Путин има много по-ниска летва за успех. Само едно здрависване и усмивка показва респект, който му носи огромни дивиденти”, каза проф. Дейвид Шжакони от университета „Джордж Вашингтон”.

"Срещата е ясен сигнал, че най-ниската точка на отношенията е преодоляна и не предстоят по-тежки санкции”, заяви старшият сътрудник в център „Карнеги – Москва” Александър Баунов.

Тереза Мей: Тръмп ми каза да съдя ЕС заради Brexit

Четири основни въпроса се очаква да доминират разговорите. Само три дни преди срещата специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в президентските избори в Съединените щати, повдигна обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване. Това поставя Тръмп в ситуация да наложи темата като основен въпрос на срещата.

"Много ни вреди този лов на вещици, вреди на нашата страна и на връзката ни с Русия”, каза Тръмп.

По темата Сирия фокусът се очаква да бъде Иран. Съединените щати се опасяват от нов конфликт в Сирия между Израел и Иран или подкрепяни от Техеран сили. Белия дом търси също увеличаване на производството на руски петрол, за да се ограничат приходите от износ на черно злато от Иран.

Какви са очакванията от срещата между Тръмп и Путин? (ВИДЕО)

Има ли път към облекчаване на санкциите срещу Русия? На срещата на Г-7 в Канада Тръмп намекна, че Крим все пак може да принадлежи на Русия, а по-рано тази седмица определи въпроса като интересен в рамките на срещата на НАТО в Брюксел. А позицията на Русия е ясна. Посланието на Владимир Путин, когато с камион премина по новия мост свързващ полуострова с Русия, беше едно - това е част от моята страна.

Относително лесно ще е да се стигне до споразумение по въпроса за контрол върху ядрените оръжия и удължаване на договора Нов старт, който трябва да изтече през 2021-ва. Този договор не пречи и на настоящите планове и от двете страни на океана за въоръжаване с по-малки ядрени оръжия. Без напредък по поне една тема, срещата в Хелзинки би била само една възможност за обща снимка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.