"Искаме бюджетът да стигне за всички", заяви Лопез Обрадор

Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопез Обрадор заяви, че планира да получава по-малко от половината от заплатата на предшественика си.

"Това, което искаме, е бюджетът да достигне до всички", каза Обрадор, цитиран от The Washington Post. 

МЕКСИКО С НОВ ПРЕЗИДЕНТ: Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели вота

Целта е да се намалят правителствените разходи. Той ще получава 108 000 песос на месец, което е 5 707 долара. Освен това никой държавен служител няма да може да заработва повече от президента по време на шестгодишния му мандат. Помощниците на Обрадор изчислиха, че досегашният държавен глава на Мексико Енрике Пеня Нието е получавал 270 000 песос на месец.

Арестуваха всички полицаи в мексикански град (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мексиканският президент заяви, че би желал да намали заплатата си още повече, но не иска да демотивира бъдещите си министри, които понякога напускат постовете си заради по-добрите възнаграждения в частния сектор.

Президентът обещава да се бори с корупцията, която е сериозен проблем в Мексико. Публичните служители ще трябва да декларират своите активи, а корупцията ще се счита за сериозно престъпление.

6,1 по Рихтер разлюля крайбрежието на Мексико

Обрадор предвижда също да лиши бившите президенти от пенсии. Същевременно заплатите на по-нископлатените държавни служители ще бъдат увеличени. 

Президентът на Мексико иска да намали възнагражденията, финансирани от данъкоплатците, за висши държавни служители като шофьори, бодигардове и частни медицински застраховки.

Стажант-редактор: Мариела Иванова