Жалбата беше подадена от близки на застреляната журналистка

Две присъди срещу Русия. Москва беше осъдена за ареста на "Пуси Райът" и за разследването за убийството на руската журналистка Анна Политковская. Европейския съд за правата на човека задължи Москва да им изплати на трите изпълнителки общо 37 000 евро обезщетение за морални вреди и още 11 760 евро за съдебни разноски. "Пуси Райът" сложиха маски на Паметника на Съветската армия. 

Европейският съд по правата на човека се произнесе днес по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковская и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде "Франс прес".

Признаха за виновни убийците на Анна Политковская

Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковская и Иля Политковски (майката, сестрата и децата на Анна Политковская).

Според съда руската държава не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г., С 5 гласа "за" и 2 "против", на руския и словашкия съдия, съдът постанови, че е имало нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот".

Доживотен затвор за двама, обвинени в убийството на Политковская

Съдът в Страсбург признава, че разследването е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че разследването е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят. Според съда, макар че руските власти са обвинили и осъдили група хора, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа.

Защо убиха Немцов (ОБЗОР)

Съдът смята, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени, като напомня, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на президента Владимир Путин.

Днешното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано до три месеца. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.