"Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия", закани се той

"Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъди промени в Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинска експертиза. Точката за промени в Кодекса за социалното осигуряване беше отложена, тъй като вносителят отсъстваше от залата.

Симеонов обясни, че механизмът, по който ще се прави медицинската експертиза ще отсява всички случаи, при които има натрупвания от маловажни заболявания, които водят до нереално висок процент на инвалидизиране. Той акцентира, че хората вече няма да бъдат обслужвани от едни и същи лекари в комисиите на ТЕЛК, които работят от десетилетия в тях и са подложени на корупционен натиск, а ще се въведе ротационен принцип на формирането на лекарските комисии и по този начин възможността за корупционни практики ще бъде силно ограничена.

Тристранният съвет обсъжда промените в системата на ТЕЛК

"Тези две теми са много силно обществено чувствителни. Хората с увреждания, които към момента са им присъдени някакви права, рискуват да изгубят тези права или те да бъдат редуцирани. Според мен тази реформа трябваше да се случи по друг начин и първата стъпка трябваше да бъде установяването на „фалшивите ТЕЛК-ове“, защото не знаем дали НЕЛК ще е в състояние да ревизира по медицински път, а не само по документи решенията на предходните комисии. За нас хората, които имат някакви права, не трябва да ги загубят. Настояваме да се запазят плащанията такива каквито са", коментира Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

"Важен момент е и оценката на процента на инвалидизиране. Там където имаме 80%, но има съпътстващи заболявания от тях може до 20% да се сумира върху основното заболяване, т.е. неработоспособността да стане 100%. Беше ни даден пример, че ако основното заболяване е паднало под 80%, но има увреден орган, ще се взима тази увреда, а не от основното заболяване", подчерта вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

СКАНДАЛ: Изгониха Мая Манолова от заседание на Тристранката (ВИДЕО+СНИМКИ)

Димитър Бранков от Българската стопанска камара заяви, че е очаквал много по-радикален подход при промяна на медицинската експертиза: "Настояваме незабавно да бъде възприета международната класификация на функционалността, уврежданията и здравето на СЗО, както е направено в редица други страни. Не е оправдано да се бави нейното приемане. Години наред не се прилага и оценка на риска, което позволява в редица села да има едно и също заболяване, покриващо 70-80% от населението. Това повече не може да се търпи". 

От КТ „Подкрепа“ настояват да се направи карта с населените места и да се види къде точно има скупчване на болни от една и съща болест.

Валери Симеонов коментира и думите на БСП, които се обявиха против изгонването на омбудсмана Мая Манолова от заседанието на тристранката.

"Това е фалшива новина. Никой не е гонил Мая Манолова. Кой съм аз да изгоня омбудсмана на България. Чисто и просто приложих правилника при пълната подкрепа на всички участници и членове на Тристранния съвет", заяви Симеонов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.