Омбудсманът коментира проблемите на миньорите, стопаните на евтанизирани животни и хората с увреждания

Не мога да чакам покани да си свърша работата. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите”. Така омбудсманът Мая Манолова коментира отстраняването й от заседанието на Тристранния съвет във вторник с мотива, че била поканена. На него се обсъждаха законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.

СКАНДАЛ: Изгониха Мая Манолова от заседание на Тристранката (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем”, коментира Манолова.

Тя изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, „следващия път ще прочете и спази закона”, според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?”, запита Манолова.

Член на КТ "Подкрепа": Манолова иска да се представи като Батмана на републиката

Тя отхвърли обивиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в „далавера”, свързана с миньорите.

Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си?”, коментира общественият защитник.

Тя коментира и кризата с чумата в Бургаско и Ямболско. Според нея правата на стопаните на евтаназираните животни са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.

Манолова ще проверява и сигнал от жена, в който се твърди, че вписаният в протоколите брой на умъртвените животни от нейното стадо е с 31 по-малък от действителния.

Майките на деца с увреждания излизат на „брутален” протест

В ефира на „Здравей, България” омбудсманът коментира и проблемите на хората с увреждания и техните близки.

Реформата, която социалното министерство обеща, не се случва и няма да се случи. Апелирам към чиновниците там да поемат отговорност и да не лъжат хората. Пари се наливат, но те не стигат до хората, които наистина имат нужда от тях”, категорична бе Манолова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.