Дечо Дечев се заканва да оптимизира разходите за лекарства, особено в онкологията

Здравната каса с нов шеф. Парламентът избра д-р Дечо Дечев на поста. Досегашният директор на болница „Свети Иван Рилски” ще довърши мандата на проф. Камен Плочев, който се оттегли след схватка със здравния министър.

Д-р Дечев е новият управител на НЗОК

Дечо Дечев се заканва да оптимизира разходите за лекарства, особено в онкологията. Идеята е всички потребители на системата да получават еднакво финансиране. Планира се и пациентът сам да контролира средствата за лечението си, като на три месеца получава отчет от НЗОК.

Според Дечо Дечев трите структури, които разрешават лечение в чужбина, трябва да се обединят в една – въпрос, който се дискутира от години.

Едно звено ще отговаря за пращането на пациенти зад граница?

Лора, която е на една годинка, се нуждае от средства за лечение в Съединените щати. Само там се наемат със серия от операции на тежкото й вродено увреждане – дефицит на бедрена кост. Разликата между двете крачета на Лора вече е 10 сантиметра и продължава да расте. Шансовете да се движи нормално намаляват с всеки ден.

Сега семейството само събира пари за лечението. Лора не може да получи помощ и от Здравната каса, защото тя покрива само лечение в Европейския съюз. Комисията за лечение в чужбина към министерството пък е за пълнолетни пациенти. Дечо Дечев се заканва да промени тази схема.

НС прекрати предсрочно мандата на шефа на НЗОК

Той иска при случаи, като този на Лора, у нас системно да идват чужди специалисти, които да оперират и да обучават българските лекари. Планират се новости и при лекарствата по Каса.

Редките болести ще преминат от бюджета на Касата към Здравното министерство, както преди години. Промените ще започнат до три месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.