Митовете на Спорадските острови

Барбароса - страшилището на Средиземно море. Така легендите разказват за един от най-известните пирати, оставил отпечатък в гръцката митология. За негово скривалище някога е служел гръцкият остров Алонисос, част от групата на Спорадските острови.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 Алонисос – островът на тюлените-монаси, на дългите плажни ивици и многото пещери, криещи тайни и истории от древни времена.

Островът е част от групата на Спорадските острови, заедно със Скирос, Спопелос и Скиатос.

Ако разполагате само с един ден и не страдате от морска болест, може да се качите на корабче, което обикаля Спорадските острови, и така да видите кътчета, до които може да се стигне само по вода.

Корабът си има капитан – Костас Димитриос, който е известен в открити води като Тарзан.

„Когато хората дойдат на моя кораб, аз искам този ден да е един от най-щастливите в живота им”, заявява Костас.

Ретимно – кръстопът на венецианската и критската архитектура (ГАЛЕРИЯ)

Той, съпругата му и четирите им деца отвеждат желаещите до скритите тайни на Спорадите, но пътуването е повече от круиз в открити води.

Последната спирка е Острова на пиратите – Алонисос, но пътят минава през Скопелос - островът на „Мама Мия”, с пет хиляди жители, малки улички и чисто бели сгради.

Пристигайки на Алонисос, ни посреща Пакис - човекът, който познава острова като 5-те пръста на ръката си. И разказва за пиратите, господстващи някога във водите на Средиземно море.

Във водите около острова са погребани повече от 60 кораба.

От остров на кръвожадни пирати, днес Алонисос е рай за всеки стъпил на брега му.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.