Редът за изписване на скъпоструващи лекарства по протоколи ще бъде променен

Поредна промяна в лечението на пациенти с тежки диагнози. Редът за изписване на скъпоструващи лекарства по протоколи се променя, обяви шефът на Здравната каса – Дечо Дечев Според него, пътят на пациента до лечение ще се съкрати, но лекарите ще трябва да избират по-евтини медикаменти.

Какво ще промени в здравеопазването новият шеф на НЗОК?

Промяната се отнася до скъпоструващи лекарства по протоколи, което означава, че няма да засяга само онкоболните, а и хора с различни тежки диагнози. Според новия управител на здравната каса, когато лекарят има избор между няколко сходни медикаменти – ще трябва да избира най-евтиния. Дечев твърди, в момента се избора най-скъпото лекарство и причина за това били фармацевтични лобита.

Десетки хиляди пациенти с множествена склероза, паркинсон, ревматологични, редки заболявания и рак се лекуват безплатно по протоколи. За да получи подобно лечение преди години Ани Бонева дори осъжда Здравното министерство.

„Аз съм си купувала лекарствата и мои приятели са теглили заеми. Защото на онкоболните заеми банките не дават. Когато човек има нужда от един медикамент – той трябва да се даде, независимо колко е скъпо, защото животът е един”, казва тя.

Какво ще промени в здравеопазването новият шеф на НЗОК?

От ръководството на касата твърдят, че пациентите отново щели да получават адекватно лечение, но нямало да е най-скъпото. В момента такава е практиката в извънболничната помощ – ако болният иска по-скъпа терапия, си доплаща.

„Тогава, когато има избор между няколко варианта, които са еднакво ефективни – еднакви показания и противопоказания, ще трябва да се избира най-евтиният начин на лечение”, каза шефът на НЗОК Дечо Дечев.

„Прекрасно, ще го подкрепя, много хубаво. И аз като лекар – всеки гледа да ги глези пациента и той да разчита на него, така че известен субективизъм вероятно има”, заяви зам.-министърът на здравеопазването, д-р Бойко Пенков.

За разлика от здравните власти, обаче, пациентите са скептични.

„Не съм съгласна с този метод, защото той и досега винаги е бил прилаган по този начин. Тъй като всеки е индивидуален и всяко заболяване е различно – лекарството е това, от което има нужда, а не това, което е най-евтино”, казва Ангелина Бонева.

Д-р Дечев е новият управител на НЗОК

В момента лекарите масово избирали най-скъпата терапия, твърди шефът на касата.

„Защото най-скъпият предлага най-атрактивни условия.  Това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си на влияние върху това да бъдат от най-атрактивна цена, а не в други дейности”, обясни Дечев.

„Как лекарят избира кое да е лечението – то зависи само от неговата компетентност. Търсенето на най-евтиното лечение може да е добро за Касата, но може да не е най-добро за пациентите”, изрази мнение Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Засега не е ясно дали промяната ще доведе до изтегляне на медикаменти от пазара, според производителите.

„Точно обратното – ще доведе до връщане на лекарства, които бяха изтеглени, заради това, че са по-евтини и не предлагат такива атрактивни условия”, каза началникът на НЗОК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.